Amsterdam, 24 november 2023 – Maar liefst 80% van de Nederlandse buren vindt Black Friday te Amerikaans, blijkt uit onderzoek van Nextdoor*, het platform dat buren met elkaar verbindt, onder 1.100 Nextdoor-leden van 20 jaar en ouder. In de aanloop naar de populaire dag vol aanbiedingen deed het platform onderzoek naar de mening van zijn gebruikers. Van de ondervraagden geeft twee op de drie (69%) aan zich niet bezig te houden met Black Friday. Maar liefst 89% vindt dat de consument wordt misleid door ‘neppe’ kortingen.

Black Friday aankoop vooral voor zichzelf
Toch scoort twee op de vijf (39%) dit jaar een Black Friday-deal, en koopt de overige 61% niets. Van de groep Black Friday-koopjesjagers koopt maar liefst 82% voor zichzelf, soms gecombineerd met cadeaus voor anderen en/of de feestdagen. Slechts 18% koopt niets voor zichzelf, maar wel voor anderen en/of de feestdagen. De populairste categorieën zijn elektronica (22%), mode (17%), huis & tuin (9%), en speelgoed & hobbyartikelen (8%).

Diagram: Voor wie doe jij Black Friday aankopen?

Local Friday: koop lokaal tijdens Black Friday
“Steeds meer bedrijven bieden Black Friday deals aan, maar dit is niet altijd gunstig voor de plaatselijke ondernemers. Kleine bedrijven ervaren toenemende druk en kunnen vaak niet concurreren met de gigantische kortingen die grote winkelketens bieden”, aldus Geert Mol, Country Lead, Nextdoor Nederland. Hij benadrukt: “Desondanks is het van groot belang dat we blijven investeren in lokale ondernemers, omdat zij de ruggengraat vormen van onze buurten. Door bewust te kiezen voor aanbiedingen bij lokale ondernemers tijdens Black Friday, dragen we bij aan de bedrijvigheid en veelzijdigheid  van onze buurt.”

Social media kans voor lokale ondernemers
Maar liefst een op de drie Nederlandse buren (33%) geeft aan hun favoriete winkels op social media te volgen. Bijna een derde (30%) vindt het fijn als de lokale ondernemer meer zou communiceren over hun acties rondom Black Friday. Als ondernemer kun je kosteloos een bedrijfspagina starten op Nextdoor en meerdere keren per maand berichten met de buurt delen over nieuwe openingstijden, activiteiten, aanbiedingen en meer. Daarnaast kun je een link toevoegen voor het verkopen van cadeaubonnen. Wil jij jouw bedrijf ook claimen op Nextdoor? Dat is snel geregeld via de Nextdoor app.

* Onderzoek door Nextdoor onder 1.100 Nextdoor gebruikers. De enquêteperiode liep van 17 november tot en met 21 november 2023. De online vragenlijst is afgenomen via SurveyMonkey en gedurende bovengenoemde periode verspreid onder gebruikers van Nextdoor.