Beter een Gouden Buur, dan een Verre Vriend!

© Anne Harbers - Gouden Buur Award 2022: Winnaars Anne en Paul uit Rottum, Friesland

© Anne Harbers – Gouden Buur Award 2022: Winnaars Anne en Paul uit Rottum, Friesland

Amsterdam, 27 juli 2023 – Zaterdag 23 september staat in het teken van Burendag: dé dag waarop buren door heel Nederland bij elkaar komen. Zoals ieder jaar maakt buurtplatform Nextdoor deze dag extra speciaal door de uitreiking van de Gouden Buur Award. Een Award die bedoeld is om buren die nooit te beroerd zijn om hun handen uit de mouwen te steken, altijd voor anderen klaarstaan, buurtinitiatieven initiëren, de buurt netjes houden of altijd vriendelijk zijn, in het zonnetje te zetten. Nextdoor roept heel Nederland op om die betrokken buur – voor wie niets te gek is – te nomineren voor de Gouden Buur Award 2023. Nomineren kan tot zondag 3 september.

Voor de zevende keer op een rij organiseert Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt, de Gouden Buur Award. De organisatie wil hiermee onder andere prettig buurtcontact stimuleren, omdat dit volgens meer dan de helft van de Nederlanders (54%) de belangrijkste factor is voor een fijne leefomgeving, bleek uit eerder buurtonderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en Nextdoor*.

Nomineer nu
Tot zondag 3 september kan iedereen via nextdoor.nl/goudenbuur zijn of haar favoriete buurman of -vrouw voor een Gouden Buur Award nomineren. Vervolgens selecteert Nextdoor de meest inspirerende nominatie in elke provincie en helpt de organisatie met een verrassingspakket de uitreikingen nog feestelijker te maken. Zo werd Anne uit Kampen vorig jaar door zijn buren met deze titel bekroond, omdat hij ze altijd helpt met klusjes – van afgewaaide dakpannen tot de aanleg van laadpalen voor elektrische auto’s. Ook Marieke uit Amersfoort werd tot ‘Gouden Buur’ benoemd nadat zij het initiatief nam een oud schoolgebouw om te toveren tot een ontmoetingsplaats voor de buurt.

Geert Mol, Country Lead Nextdoor Nederland, zegt: “Nextdoor is hét platform dat buren met elkaar verbindt, en dit jaar organiseren we de zevende editie van de Gouden Buur Award. Het is bij uitstek het moment om bijzondere buren in het zonnetje te zetten en een warm hart toe te dragen. We zien de populariteit van de Gouden Buur Award ieder jaar stijgen. Na een verdrievoudiging van het aantal nominaties tussen 2016 en 2022, kijken we ook dit jaar weer uit naar een enorm succes. Gemeenschap is de kern van Nextdoor. We willen buurtcontact stimuleren, om zo ons doel – een vriendelijkere wereld waar iedereen een buurt heeft waarop ze kunnen vertrouwen – te bereiken.”

Heb jij een buurman of -vrouw die een Gouden Buur Award verdient? Nomineer hem of haar via nextdoor.nl/goudenbuur en vertel ons wat deze buur zo bijzonder maakt. Nomineren kan tot zondag 3 september.

*Onderzoek door Nextdoor in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Sociale Wetenschappen, onder ruim 32.273 Nextdoor-gebruikers uit meer dan 222 gemeenten in Nederland. Het onderzoek liep van 17 mei tot en met 11 juli 2022.