Nextdoor eert lokale helden met jaarlijkse award-uitreiking

Gouden Buur Award 2023: Winnares Mieke uit Amsterdam

Amsterdam, 25 september 2023 – De buurvrouw die altijd je pakketjes aanneemt, of de buurman die ieder jaar het buurtfeest organiseert. Buren zorgen voor saamhorigheid in de buurt, en daarom zet Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt, ieder jaar de beste buren per provincie in het zonnetje. Vandaag maakt de organisatie de twaalf provinciewinnaars van de Gouden Buur Award bekend. Met dit jaarlijks terugkerende initiatief zet Nextdoor Burendag kracht bij, en erkent het inspanningen van buren en lokale helden die de ware geest van saamhorigheid vertegenwoordigen. Er deden buren uit maar liefst 1059 buurten mee.

Voor de zevende keer op rij organiseerde Nextdoor de Gouden Buur Award, met als doel een bijdrage te leveren aan een fijnere, socialere en gezelligere buurt. De Gouden Buur Award is een eerbetoon aan buren die altijd voor anderen klaarstaan, buurtinitiatieven organiseren, de buurt netjes houden, en in staat zijn mensen met elkaar te verbinden en positieve verandering teweeg te brengen.

Twaalf provinciewinnaars 
Er deden buren uit maar liefst 1059 buurten mee. Door middel van een vragenlijst kon iedereen zijn of haar favoriete buur nomineren, waarna Nextdoor een selectie maakte op basis van de impact die de mensen maken op de buurt. Twaalf buren zijn uitgeroepen tot provinciewinnaars. De winnaars ontvingen hun Gouden Buur Award 2023 op of rondom Burendag.

1. Els uit Echten (Drenthe)

Jeannette nomineerde buurvrouw Els: “Zonder Els waren de meeste initiatieven in ons kleine dorp al uitgestorven.” 

2. Hans uit Almere (Flevoland)

“Hans houdt de buurt schoon, maakt het gezellig met prachtige plantenbakken, zorgt voor de oudere buurtjes en creëert schaduw op hete dagen met zijn mega partytent”, vertelt buurvrouw Jolanda over haar buurman.

3. Sita uit Leeuwarden (Friesland)

Sita werd genomineerd door buurvrouw Judith: “Mede door Sita hebben we een leuke en hechte buurt. Ze is altijd in voor een praatje en staat altijd voor iedereen klaar.”

4. Jaantje uit Doorwerth (Gelderland)

Ali nomineerde buurvrouw Jaantje: “Mijn buurvrouw Jaantje is een engel op twee benen, een levend bewijs van eeuwige opgewektheid en onzelfzuchtigheid.

5. Nicole uit Hoogkerk (Groningen)

“Nicole is echt dé Gouden buur! Zij is een supermama voor haar dochtertje en staat altijd voor anderen klaar“, vertelt Aurelia, die  haar buurvrouw Nicole nomineerde.

6. Michael uit Kerkrade (Limburg)

Marianne nomineerde haar overbuurman Michael: “Mijn stoere overbuurman Michael is altijd bereid om anderen te helpen, ondanks zijn drukke fulltime baan en jonge gezin. Hij is de beste buurman ooit.” 

7. Ruth uit Breda (Noord-Brabant)

“Ze is lief, vrolijk, begaan met mensen, en gewoon heel gezellig. Ze staat constant voor anderen klaar. Ze is er gewoon altijd, voor iedereen. Een gouden mens, een gouden buur, een gouden vriendin”, vertelt Ricky,  die haar buurvrouw Ruth nomineerde. 

8. Mieke uit Amsterdam (Noord-Holland)

Mieke werd door Jerry genomineerd: “Mieke onderhoudt de buurttuinen, zit in het kernteam van Stadsdorp ‘Beter een goede buurt’, stuurt vrijwilligers aan, laat honden van de buren uit en nog veel meer. Wat ons betreft verdient ze een plaats op het erepodium. Eerste prijs. Goud!” 

9. Wiepke uit Hengelo (Overijssel)

Afke nomineerde buurvrouw Wiepke: “Onze buurvrouw Wiepke houdt de buurt gezellig en netjes: ze maait het grasveldje, verwijdert onkruid, pakt wateroverlast aan, en schept kattendrollen uit zandbakken zodat de kinderen fijn kunnen spelen.” 

10. Martine uit Amersfoort (Utrecht)

Martine werd maar liefst drie keer genomineerd. Buurvrouwen Francina, Dorine en Astrid waren gelijkgestemd: “Martine is als buurtcoördinator de drijvende kracht achter veel initiatieven in de buurt. Ze vormt een onmisbare schakel in onze buurt. We waarderen haar enorm.”

11. Herman uit Biezelinge (Zeeland)

Herman ontving een nominatie van buurvrouw Linda: “Herman is altijd vrolijk, spontaan, gezellig, positief en betrokken. Hij staat altijd voor je klaar, maakt de buurt gezellig en verbindt mensen met elkaar.”

12. Jan uit Leiden (Zuid-Holland)

Jan werd door Astrid genomineerd: “Buurman Jan is vriendelijk, behulpzaam, een regelaar, supervoorzitter van de VVE, maar ook de onmisbare schakel die onze buurt bij elkaar houdt. Jan is goud waard.”

Speciale vermelding
Niet alleen mensen kunnen worden erkend als een “Gouden Buur”, zoals bleek uit één van de inzendingen. Een speciale vermelding gaat uit naar de enige harige deelnemer van deze editie van de Gouden Buur Award: hulphond Willy uit Someren (Noord-Brabant).

Deze vriendelijke hond heeft de gave om te voelen wanneer mensen het moeilijk hebben en kan met slechts één blik anderen een positief gevoel geven.

Geert Mol, Country Lead Nextdoor Nederland“Een keuze maken uit veel inspirerende verhalen is nooit makkelijk. Toch is het ons gelukt. De provinciewinnaars van 2023 zijn stuk voor stuk unieke Gouden Buren, en we gunnen iedereen in Nederland zo’n buur. We zijn heel blij dat we deze winnaars in het zonnetje kunnen zetten en hopen dat iedereen hun inspirerende voorbeeld volgt, want kleine acties kunnen een groot verschil maken.”

Voor de zevende keer op rij organiseerde Nextdoor de Gouden Buur Award, met als doel een bijdrage te leveren aan een fijnere, socialere en gezelligere buurt. De Gouden Buur Award is een eerbetoon aan buren die altijd voor anderen klaarstaan, buurtinitiatieven organiseren, de buurt netjes houden, en in staat zijn mensen met elkaar te verbinden en positieve verandering teweeg te brengen.