De tweede editie van het bureninitiatief van Nextdoor was een groot succes

Foto: Anne Harbers

Amsterdam, 6 juli 2023 – Een hapje eten met de buren om ze beter te leren kennen, het lijkt een simpele gedachte, maar het kan een groot verschil maken in het onderlinge contact tussen buren. Tussen zaterdag 17 juni en zondag 25 juni vond de tweede succesvolle editie van de Week van de Buurttafel plaats. Er is door ongeveer 350 buren op verschillende plekken in het land gehoor gegeven aan de oproep van Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt, om een buurttafel te organiseren. De sterkste en leukste buurten zijn tenslotte die plekken waar buren elkaar kennen en opzoeken om samen dingen te bereiken. Uiteindelijk deelden zo’n 6.600 buren tijdens de jaarlijks terugkerende Week van de Buurttafel een hapje of drankje met elkaar.

Heel Nederland aan tafel 
Het gedachtegoed achter de Week van het Buurttafel-initiatief is dat buurtgenoten elkaar voortaan gemakkelijker weten te vinden voor een praatje, informatie of hulp. Volgens een onderzoek van Nextdoor blijkt het belang van buurtcontact: meer dan de helft (54%) van de Nederlanders vindt plezierig contact met buurtgenoten de belangrijkste factor voor een fijne woonomgeving*.

Tijdens de Week van de Buurttafel hebben we met dertig buurtgenoten samen een heerlijke paella schotel bereid. Het doel van deze tafel was om mensen met elkaar in contact te brengen. Het is veel later geworden dan gepland, iedereen had het ontzettend naar de zin. Veel buren herkenden elkaar van kort gedag zeggen op straat, maar tijdens de buurttafel hebben een aantal buren elkaar voor het eerst écht gesproken. Het was in één woord: grandioos”, aldus Frank Akkermans, medeorganisator van de buurttafel in Polderzicht te Oss. 

Zelf een buurttafel organiseren?
De organisatoren van deze editie van de Week van de Buurttafel delen graag wat tips voor een gezellig samenkomen met de buren. Een keer met elkaar eten kan immers altijd en niet alleen tijdens de Week van de Buurttafel.

Houd het simpel. Begin bijvoorbeeld met het organiseren van een laagdrempelige borrel- of koffietafel.

Organiseer het samen. Vaak is het gezelliger om met andere buren een buurttafel te initiëren en je kunt de taken voor een buurttafel verdelen.

Betrek je buren. Maak gebruik van de talenten en spullen van mensen uit de buurt.

Vraag een subsidie aan. Kijk op de website van de gemeente waarin je woont. Soms is het mogelijk om een subsidie voor een buurtbijeenkomst aan te vragen.

Foto: Madeleine Bolle

*Onderzoek door Nextdoor in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Sociale Wetenschappen, onder ruim 32.273 Nextdoor-gebruikers uit meer dan 222 gemeenten in Nederland. Het onderzoek liep van 17 mei tot en met 11 juli 2022.