Nextdoor onderzoekt in welke Nederlandse buurt leefbaarheid het hoogst scoort

Amsterdam, 21 juli 2020 – Vanaf vandaag kan iedereen zijn of haar buurt nomineren om kans te maken op de titel ‘De Gouden Buurt van Nederland.’ Met De Gouden Buurt Award onderzoekt Nextdoor de leefbaarheid van buurten in Nederland en hoe deze buurten de coronapandemie zijn doorgekomen. Nextdoor voert dit landelijke onderzoek uit in samenwerking met Talentenlab en op basis van de uitkomsten van het onderzoek nomineert Nextdoor in elke provincie een buurt die kans maakt op de eretitel. Welke van deze twaalf buurten De Gouden Buurt Award ontvangt, wordt tijdens Burendag op zaterdag 26 september bekendgemaakt. 

Hulpinitiatieven 

Gedurende de coronapandemie zijn er in het hele land talloze hulp initiatieven tot stand gekomen en daarmee werd de buurt voor veel mensen een belangrijk sociaal vangnet. Sinds half maart heeft Nextdoor 58% meer betekenisvolle verbindingen tussen buren gezien. Buren deden – en doen – oproepen om elkaar te helpen of meldden zich aan op de Helpkaart die Nextdoor begin maart lanceerde. Het verplicht dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer leidde tot 250% meer berichten over mondkapjes op het platform. Deze online gesprekken en initiatieven hebben zich op velerlei manieren offline doorvertaald, zoals het maken van mondkapjes voor de buurt, boodschappen doen voor buren die tot een risicogroep behoren en het organiseren van speurtochten voor kinderen die niet langer naar school konden. 

Michel Visser, Country Lead Nextdoor Nederland, “Er wordt gezocht naar buurten waarin onbezongen helden een blijvend verschil hebben gemaakt op hun directe omgeving. In de voorgaande jaren zijn we op zoek gegaan naar De Gouden Buur van Nederland, een buurtgenoot die altijd klaarstaat voor iedereen, gezelligheid op straat brengt of die zich inzet om de buurt veilig en leefbaar te houden. De coronapandemie heeft laten zien dat we het als individu niet alleen kunnen. We moeten er met elkaar de schouders onder zetten. Daarom vieren we nu de kracht van het collectief; de buurt. Iedereen kan zijn of haar buurt nomineren, dus ook mensen die niet lid zijn van Nextdoor. Daarnaast kunnen alle buurten opgegeven worden, ongeacht of de buurt op Nextdoor geregistreerd is.” Door deze vragenlijst in te vullen wordt de buurt automatisch genomineerd om kans te maken op de Gouden Buurt Award: https://go.nextdoor.com/goudenbuurtaward.